5 listopada 2012

Papardelle z wołowiną i sosem sojowym


SKŁADNIKI:
2 żółtka
2 łyżki skrobi (czubate)
sól
odrobina skrobi do posypania deski
200g mięsa wołowego
3 łyżeczki sezamu
papryka czerwona (świeża lub marynowana)
sos sojowy
czosnek
chili w proszku

PRZYGOTOWANIE:
* żółtka mieszamy ze skrobią i solą, ugniatamy ciasto - robimy kulkę
* deskę posypujemy odrobiną skrobi, kładziemy ciasto i wałkujemy dopóki nie będzie cienkie
* ja wybrałam makaron szerokie wstążki - pappardelle - ale można je uciąć do woli :)
* makaron wrzucamy na osoloną gotującą wodę, i gotujemy ok 5 minut
* mięso kroimy w drobną kostkę, i smażymy na odrobinie oliwy
* gdy mięso jest miękkie dodajemy sezam, paprykę, doprawiamy chili, czosnkiem i przyprawami do smaku - chwilę smażymy
* dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i nakładamy na talerz :)

  • ze względu na dużą ilość skrobi, proponuję podzielić makaron na dwie porcję :)

2 komentarze:

  1. mamy taki sam w restauracji, w której pracuje, ale oczywiście na "zwykłym" makaronie :P

    OdpowiedzUsuń