12 marca 2013

Babeczki banoffee

Pomysł na babeczki o smaku pysznego ciacha :) 

 
 SKŁADNIKI:
paczka herbatników 250g
masa krówkowa 400g
2/3 kostki margaryny lub masła
2 banany
śmietana 30% ok 330ml
2 łyżki cukru pudru
posypka czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy, herbatniki wrzucamy do woreczka i "zgniatamy"
- ja użyłam tłuczka do kotletów :)
Pokruszone herbatniki dodajemy do masła, mieszamy.
Gotową masą wykładamy formę do mufinków lub babeczek, mocno dociskając ją do dna.
Odkładamy na pół godziny do lodówki, żeby masło "zastygło",
lub pieczemy w piekarniku 15 minut.
Gotowe babeczki smarujemy masą krówkową.
Banany kroimy drobno, posypujemy nimi babeczki.
Śmietanę ubijamy na bardzo gęstą, dodajemy cukier,jeszcze chwilę ubijamy.
Babeczki wyciągamy z formy, wkładamy do papilotek.
Śmietaną nadziewamy szprycę/rękaw i ozdabiamy górę babeczek.
Posypujemy czekoladą.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam banoffee pie. Babeczki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń