19 marca 2013

Farfalle z serem wędzonym, orzechami i gruszką


 SKŁADNIKI: 
na 1 porcję: 
garść miksu sałat 
1 gruszka
 kilka orzechów włoskich 
5dag sera wędzonego
 odrobina tartej marchewki
makaron farfalle - ok 20 g 
3 łyżki jogurtu naturalnego 
sól, pieprz, ocet 

PRZYGOTOWANIE: 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - ma być al dente. 
Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Gruszkę obieramy i kroimy w piórka, orzechy na połówki, marchew trzemy na grubej tarce.
 Ser kroimy w kostkę. 
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z solą, pieprzem i octem. Gotowy - mieszamy delikatnie z makaronem. 
Na talerz nakładamy sałatę, posypujemy marchewką. 
Następnie dodajemy makaron, gruszkę, orzechy i ser. Można ozdobić szczypiorkiem - smacznego :) 


3 komentarze:

  1. Baaardzo podoba mi się Twój blog. Będę tu częściej zaglądać i czerpać pomysły!
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo pomysłów czerpię z lokalu, w którym pracuję.. jak również pytam kucharzy - co myślą o jakimś daniu, czy składniki pasuję itd.. :)
    w pracy mamy podobną sałatkę, ale z serem kozim.. Ja chciałam zrobić coś z łatwiej dostępnymi składnikami :)
    Agucha dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)
    Daria sałatka myślę, że w sam raz na wiosną i jest fit - więc coś co lubimy hehe :D

    OdpowiedzUsuń