30 marca 2013

Makusek z białek - mini babka :)

z sera zostały białka... co by tu zrobić???
makuska! :D


SKŁADNIKI:
5 białek (1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. 
Delikatnie wsypujemy cukier cały czas miksując.
Dosypujemy najpierw mąkę, następnie mak - delikatnie mieszając łyżką - by piana nie opadła!
Na koniec wlewamy margarynę i znów mieszamy.
Gotową masę wlewamy do formy - u mnie forma na babkę.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180stopni. Ciasto trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.



1 komentarz:

  1. Lubię ciasta z makiem..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń