17 października 2013

Torcik wiśniowo-czekoladowy

I oto po długiej przerwie przepisy pojawiają się na blogu..
wróciłam, odpoczęłam i znów pichcę.. tak więc

WITAM WSZYSTKICH i zapraszam na ciacho  :)



 SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
280g dżemu wiśniowego
150g wiśni
100ml wiśniówki (lub 50ml spirytusu)
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru
Masa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej (tabliczka)
200ml śmietany 36%
2 łyżki pudru
Dodatkowo:
tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady białej
posypka kakaowa
200ml śmietany 36%

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy puder, proszek i żółtka - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę, cały czas miksując.
Gotową masę wlewamy do tortownicy.
Biszkopt pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dżem, wiśnie, cukier i wiśniówkę mieszamy w garnku.
Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy. 
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia w mikrofali,
następnie dodajemy do masy wiśniowej.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę kroimy w małe kawałki, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - 
do jednolitej masy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.

Biszkopt kroimy na dwie równe części.
Białą czekoladę drobno siekamy, i mieszamy z kakaową posypką.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Gotową nakładamy na folię aluminiową, formując wzorki.
Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
 
Blat biszkoptu smarujemy masą wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem.
Masę czekoladową nakładamy na górę i boki.
Nożem wyrównujemy powierzchnię.
Boki tortu posypujemy wiórkami z czekolady.
Śmietaną dekorujemy górę tortu, dodatkowo ozdabiamy czekoladowymi wzorkami.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mmm, pycha! Szczególnie podoba mi się warstwa wiśniowa :)

    OdpowiedzUsuń