26 grudnia 2013

Banoffee z orzechami

Słynne ciasteczko z orzechową masą kajmakową i kawałkami orzechów


SKŁADNIKI:

200g masła
200g herbatników maślanych
800g masy krówkowej o smaku orzechowym
100g orzechów włoskich
2-3 banany
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa / tabliczka czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach. 
Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki by spód zastygł. 

Banany kroimy w plastry.

Na herbatnikowy spód nakładamy równomiernie ok 200g krówki,
następnie banany, i przykrywamy resztą masy krówkowej.

Śmietanę ubijamy z cukrem.
Gotową nakładamy na ciasto. 

Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej,
gdy trochę ostygnie, polewamy nią  bitą śmietanę.

3 komentarze:

  1. Tak, tak, tak - czekam na przepis! Wielbię to ciasto i pomimo świątecznego obżarstwa na pewno niebawem je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń