26 grudnia 2013

Piernik z dżemem truskawkowym i kandyzowaną skórką z cytryny

Pyszny, lekko wilgotny świąteczny piernik, 
ze słodkim dżemem i kwaśną cytryną


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 opakowanie przyprawy do piernika (ok.2 łyżek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki pudru
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
dżem truskawkowy (lub inny)
kandyzowana skórka z cytryny/ pomarańczy
polewa czekoladowa/ tabliczka czekolady

użyłam szklanki o pojemności 350ml

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy.
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,
następnie dodajemy jajko, mleko i olej - mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 20-30 minut.

Gdy piernik ostygnie, przekrawamy go na dwie części i  smarujemy dżemem.

Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej
i łyżką polewamy piernik.
Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny.

1 komentarz:

  1. fajna odmiana dla pierników z powidłami sliwkowymi ;)

    OdpowiedzUsuń