10 kwietnia 2014

Muffiny orzechowe z kajmakiem



SKŁADNIKI:

4 jajka
6 łyżek mąki
100ml oleju
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70g orzechów włoskich
aromat orzech laskowy
szczypta soli

400g masy krówkowej
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cały czas miksując,
kolejno:
żółtka, olej, cukier, mąkę, aromat.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy do foremek wyłożonej papilotkami.
Pieczemy ok 20 minut w temepraturze 160-180stopni.

Kajmak miksujemy z łyżką masła, i polewamy ostudzone babeczki.
Posypujemy orzechami.







1 komentarz:

  1. Super babeczki, bardzo pomysłowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń