29 maja 2014

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym





Lekki deser mleczny z owocami

SKŁADNIKI:

1 litr mleka
6 łyżeczek żelatyny
laska wanilii
słodzik/ cukier/ miód
aromat waniliowy

500g truskawek
herbata owocowa
słodzik
5 łyżeczek żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Z wanilii wydrążamy ziarenka.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Dodajemy pokruszony słodzik, wanilię i aromat.
Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, wlewamy do garnka i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Herbatę zaparzamy w szklance gorącej wody.
Dodajemy pokruszony słodzik.

Truskawki kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera, i razem z herbatą miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy chwilę w mikrofali,
i wlewamy do musu - mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Do naczyń wlewamy warstwę mleczną - można ułożyć pod kątem w lodówce.
Gdy masa stężeje, wlewamy mus truskawkowy.

Podajemy z prażonymi płatkami owsianymi.



1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń