11 sierpnia 2014

Szarlotka z bezą

Wszyscy zajadamy jabłka,
jem i ja!

a oto moja pierwsza szarlotka :)


SKŁADNIKI:

300g mąki
2 żółtka
1 łyżka śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła

1.5 kg jabłek
1 szklanka cukru (250ml)
2 łyżeczki cynamonu

2 białka
3/4 szklanki cukru
odrobina soli
1 łyżka budyniu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło.
Wszystko szybko zagniatamy.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy.

Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby.
Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Częścią ciasta wykładamy dno  tortownicy i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier.
Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy.

Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta.
Dodajemy jabłka, wyrównujemy.
Na koniec nakładamy pianę z białek,
widelcem formując "stożki".

Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.


4 komentarze:

  1. Boskie ciacho, a bezą to już mnie dobiłaś, bo mi taka wychodzi raz na sto razy ;)
    Pozdrawiam Panią K. ;)

    OdpowiedzUsuń