28 września 2015

Tiramisu z jabłkami




SKŁADNIKI na 5 szklanek:

500g mascarpone
2 jajka
4 łyżki pudru

biszkopty okrągłe - 10 szt
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
gorąca woda
3 łyżeczki cukru

 100ml Lubelskiej Antonówki
3 jabłka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cynamon - opcjonalnie
kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Kawę z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Gdy ostygnie dodajemy wódkę.

Jabłka obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
Wrzucamy do rondla i prażymy na odrobinie wody z cukrem i cynamonem.
Gdy zmiękną, odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka sparzamy wrzątkiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka z pudrem miksujemy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy,
dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
Do masy serowej dodajemy pianę z białek, i delikatnie mieszamy.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy warstwami:
biszkopt
jabłka
masa serowa
biszkopt
jabłka
masa serowa
kakao



2 komentarze:

  1. Świetna jesienna wersja deseru, który się kojarzy z latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jabłkami nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń